vrijdag 30 december 2011

Terugblik 2011 en vooruitblik 2012.


Nu 2011 haast voorbij is en wij op de drempel staan van 2012 wil ik graag mijn visie geven wat er het afgelopen jaar in gang is gezet en wat wij in 2012 mogen verwachten, daarbij zal ik twee scenario’s aangeven betreffende:

1. Wanneer het beleid wordt doorgezet, zoals dit door de huidige partijen ingang is gezet.
2. Beleid wanneer de VPN een belangrijke rol zou gaan spelen.

Het huidige kabinet van VVD en CDA met de PVV als gedoogpartner heeft beleid ingezet wat voor velen onzekerheid zal gaan brengen en waarbij men amper individueel kan bepalen wat men mag verwachten. Dit heeft bovenal te maken met de doorgeslagen decentralisatie van rijk naar provincie en gemeente. Gemeenten krijgen steeds meer macht, zo is de aanscherping van de bijstandswet daar een goed voorbeeld van. Het kabinet geeft alleen de randvoorwaarden, de gemeente beslist zelf hoe ze dit in de praktijk brengt. Colleges kunnen hiermee willekeur creëren.
Zij kunnen zelf bepalen hoe men met uitkeringen binnen een gezin zal omgaan. De ene gemeente zal geval voor geval gaan bekijken, de andere gemeente zal een zeer eenduidig beleid gaan hanteren, waar geen ruimte voor diversiteit bestaat. Voor de VPN onacceptabel. Dit brengt ons land tot een soort Russisch roulette.
Het zelfde gebeurt binnen de WMO, waarbij ook de gemeente het steeds meer voor het zeggen krijgt. Steeds wordt er gekeken hoeveel geld er vanuit het rijk binnenkomt en niet wat er nodig is. Zo kan het gebeuren dat hulpmiddelen binnen een pool worden aangeboden zoals scootmobils. Ouderen en gehandicapten kunnen dan elkaars materiaal lenen.
Geld wat bestemd is voor armoedebestrijding wordt voor andere doelen gebruikt. Daarbij wordt de bevolking met onzinnige inkomensplaatjes voor de gek gehouden. Mensen die lasten niet kunnen betalen worden niet geholpen, maar gestraft! Denk aan de zorgpremies, die de pan uitreizen. Wanneer je niet kunt betalen krijg je een opslag van 30% en worden de problemen alleen maar groter.
Het geharrewar rond de PGB laat ook zien, dat er ondoordacht beleid wordt gevoerd, maar niemand legt echt de vinger op de zere plek en dat is dat door falend overheid beleid er paniek voetbal wordt gespeeld. Met een betere controle was dit niet nodig geweest en de maatregel zal uiteindelijk meer kosten als opleveren. Mensen die nu voor familie zorgen zullen het uiteindelijk moeten overlaten aan zogenaamde professionals, die meer kosten. Deze mensen zullen weer een plaatsje moeten vinden op de arbeidsmarkt, of gebruik gaan maken van een reguliere uitkering. Van de zotte! Wat alleen had moeten gebeuren was fraude aanpakken en verder onzekerheid voorkomen door met duidelijke regels te komen, wie recht heeft op zorg en de keuze te laten aan de cliënt.
O.a. door het monopolie van de farmaceutische industrie lopen de kosten van de zorg uit de hand, Daarbij speelt de PVV een kwalijke rol, door zich op te werpen als hoeder binnen de zorg. Maar dit alleen doet uit machtspolitiek en haar beloften op geen enkele wijze waarmaakt en veelal met leugens komt. Zogenaamd heeft men afgesproken, dat er 12.500 verzorgenden bij komen binnen zorginstellingen. Maar hoe die er bijkomen blijft vaag. Je kunt wel wat willen, maar waarmaken is wat anders. Om dit te bereiken zal het roer echt om moeten en dienen de arbeidsvoorwaarden op de werkvloer drastisch worden bijgesteld.

De bezuinigingen in het bijzonder onderwijs en de psychiatrie zullen fnuikend zijn voor onze maatschappij. Passend onderwijs zal moeilijker worden, de toekomst voor kinderen loopt daarmee gevaar en de criminaliteit zal toenemen.
Infeite zijn alle aangekondigde bezuinigingen niet nodig en laten de economie stagneren. Over nieuwe bezuinigingen zijn economen kritisch, maar over de achttien miljard hoor je niemand. Voor de VPN onbegrijpelijk. Laat eerst de overheid haar eigen zaken op orde brengen met het over de balk smijten van geld. De invoering van de euro mag als mislukt worden gezien. Bij de invoering zijn wij eenvoudig beduveld, o.a. door oud minister Gerrit Zalm.

Gaan wij door met dit doodlopende beleid, of gaat het roer echt om en wordt ons land weer een land, waar wij trots op mogen zijn? Wat mij betreft zijn er een aantal zaken, die aan de orde moeten komen en wel o.a.:
1 Parlementaire enquête rond de toenemende zorgkosten, die naar mijn mening niet nodig zijn. De VPN zal gaan werken aan plannen die zullen leiden tot een betere en goedkopere zorg.
2 Terug draaien verregaande decentralisatie, wat o.a. boekhoudfraude in de hand werkt. Zie: www.leoverhoef.nl.
3 Aanzet tot een nieuw sociaal stelsel, wat uiteindelijk zal uitmonden in een basisinkomen voor iedereen.
4 Herstructurering van de rechtelijkemacht.
5 Waarheidsbevinding binnen jeugdzorg
6 Duidelijkheid over positie Nederland binnen Europa. Alle scenario’s dienen onderzocht te worden tot Nederland uit de Euro aan toe. In iedergeval heeft de burger recht op alle voor- en nadelen.
7 Investeren in duurzaamheid, ons land dient de achterstand op b.v. onze oosterburen in te lopen. De olielobby dient te stoppen!
8 En bovenal het democratisch handelen versterken. De VPN zal verdere plannen gaan uitwerken, zowel binnen als buiten de partij en uiteindelijk zullen wij moeten werken aan een: “Democratisch, rechtvaardig, duurzaam en transparant Nederland.

2011 was een jaar om snel te vergeten, waar het respect voor elkaar ver te zoeken was, de maatschappij verder verharde en de naam van Nederland veelal te grabbel werd gegooid, oneliners succes betekenden. Politici elkaar voor rotte vis uitmaakten. De burger onzeker werd. De armoede verder toenam. Willen wij zo verder doorgaan?
De Volkspartij Nederland stelt volmondig: “Nee” Wanneer u het met mij eens bent, steun dan de partij en wordt actief. Samen zijn wij sterk en kan Nederland weer een land worden, waar het fijn is te leven en niet alleen met woorden.
Ik wens u allen een rechtvaardig 2012.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten