woensdag 21 december 2011

Deze week sociaal dieptepunt van kabinet.


Het is werkelijk ongelofelijk hoe staatssecretaris de Krom de aanpassing van de bijstand wet door de eerste kamer heeft geloosd en hoe minister Kamp bij Pauw & Witteman alles bagatelliseerde.
Uit de aanpassing blijkt dat het stapelen van uitkeringen binnen een gezin wordt tegengegaan. Dus een kind van achttien met een uitkering, met ouders die ook een bijstandsuitkering hebben zal dit dienen te verrekenen.
Het kind zal daarmee de ouders mede gaan onderhouden. Dat ouders zo veel mogelijk uit de uitkering dienen te gaan is duidelijk. Maar dat mag nooit over de rug van kinderen, die nog thuis wonen.

Door dit te doen wordt de ontwikkeling van kinderen gedwarsboompt. Veelal sparen ze om zich op een zelfstandig leven voor te bereiden.
Dat ook kinderen zoveel mogelijk buiten een uitkering moeten verblijven staat als een paal boven water. Maar dit dien je als overheid anders voor elkaar te krijgen.
Zo heb je controle mechanismen, die onvoldoende worden gebruikt. Veel mensen in kaartenbakken worden niet echt gestimuleerd door het falen van reïntegratie bureaus die de schatkist handen vol met geld kosten.
Het zou niet verkeerd zijn ingezet beleid ten dele terug te draaien.

Nu worden externe bureaus in de hand genomen, omdat de gemeente niet over de nodige know how zou beschikken.
Echter dit hebben ze aan zich zelf te danken, door goede krachten te laten vertrekken, die dan b.v. als zzp-er aan de slag gaan en zich zelf dan voor een hogere prijs aan die zelfde gemeente verhuren.

Nu wil de overheid kleiner worden, alles wordt gedecentraliseerd en gelijk worden werkzaamheden uitbesteed wat de kosten alleen maar verhoogd. En zo wordt er veel geld rond gepompt. Dus door een falend overheidsbeleid moeten on orthodoxe maatregelen worden genomen, om daar mee het eigen falen te verdoezelen.

De CDA fractie ging er mee akkoord met de toezegging dat de staatssecretaris nog eens met de gemeenten zou gaan praten, zonder dat dit in de wet wordt verankerd.
Met een decentralisatie waarbij wij steeds meer verkeren in een land van Russisch roulette belooft dit weinig goeds.

Top punt in deze was de aankondiging, dat uitkeringsgerechten desnoods moeten verhuizen bij het vinden van werk. Hoe naïef kan je zijn. Wie betaalt de verhuiskosten? Een bijstand gerechtigde heeft al weinig geld. Of krijgen wij straks te maken met een oprot premie? Het is van de zotte dat dit überhaupt naar voren wordt gebracht. Met alles is duidelijk, dat als het gaat om sociaal beleid, men kiest voor de weg van de minste weerstand. Waarbij alle verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de burger en de overheid voor alles wegkruipt.

De zelfde overheid is veelal schuldig aan het ontstaan van schulden door de gigantische bureaucratie. Alleen al bij het aanvragen van een uitkering heb je te maken met een wachttijd van acht à dertien weken. Vroeger was dit mogelijk al binnen een week, dan was er al duidelijkheid en werden voorschotten uitbetaald. Met de toegenomen automatisering zou dit nu ook mogelijk moeten zijn.
Al met al is onze regering sociaal het spoor bijster en worden eigen fouten verbloemd met het over de balk smijten van gemeenschapsgeld en mag de burger het zelf opknappen.
De Volkspartij Nederland maakt andere keuzes en strijdt voor een rechtvaardig Nederland, waarbij onze overheid echt gecontroleerd zal worden. In samenwerking met onze adviseur Leo Verhoef zullen wij aan plannen gaan werken.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten