vrijdag 23 december 2011

Sociale stelsel failliet, basisinkomen voor iedereen kan de oplossing zijn!!


Met de huidige economische crisis staan wij op een keerpunt binnen onze maatschappij. De regeringspartijen lijken op onverantwoorde wijze op bezuinigingen aan te koersen met een beperkte weg van hervormingen, de oppositie komt ook niet verder als iets ruimere hervormingen en daarbij komen partij binnen het sociale stelsel niet verder als: “Ontslagrecht, de AOW en aanscherping van de bijstand, waarbij steeds de burger wordt benadeeld. Niet wordt afgevraagd of het stelsel niet rijp is voor een totaal nieuwe benadering.
En dan heb ik het over het basisinkomen. Niet het puur idealistische uit de zestiger jaren, maar met rechten plus plichten.

Het nadeel van het huidige stelsel is, dat het weinig transparant is en vol zit met bureaucratische trekjes wat het alleen maar kosten verhogend maakt. Voor ieder sociaal probleem kennen wij een uitkering. Of het nu gaat om arbeidsongeschiktheid, ziekte, werkeloosheid, bijstand, AOW, kinder bijslag plus toeslag en de zelfstandige bbz uitkering. Dit zou je ook onder kunnen brengen in één wet en wel:

“Het basisinkomen voor iedereen”.

In de praktijk betekent dit, dat iedereen vanaf 18 jaar recht heeft op een basisinkomen. Wanneer mensen zonder werk komen, maar wel kunnen werken, dan gaat men vanaf dag één vrijwilligerswerk doen voor de gemeenschap. Het basisinkomen zou kunnen komen te liggen op wat nu het minimumloon is. Natuurlijk moet er nog precies berekend worden wat het uiteindelijk bedrag zal zijn.
In deze zullen alle huidige uitkeringen worden afgeschaft. Wanneer iemand meer zekerheid wil hebben, dan kan men zich particulier bijverzekeren. Voor mensen die nu werk hebben is dit niet zo moeilijk, immers men hoeft niet meer de sociale lasten te betalen. Zo ook gaan de loonkosten voor de werkgever sterk omlaag. Deze zullen dan ook eerder mensen in dienst durven te nemen.
In de praktijk betekent dit, dat wanneer mensen hun baan verliezen, ziek worden etc. men vanaf dag één recht heeft op deze uitkering, d.m.v. een schrijven van de werkgever kan dit worden aangetoond en gelijk dient men beschikbaar te zijn voor vrijwilligerswerk, zelf uit te kiezen, dan wel via een vrijwilligers centrale. Natuurlijk dient het werk te zijn wat niet valt binnen normaal betaald werk. Dan mag je denken aan: “Bij de vereniging het gras maaien, het clubhuis schilderen, met ouderen gaan wandelen, helpen in verzorgingshuizen met b.v. voorlezen etc,”
Natuurlijk blijft de sollicitatie plicht van kracht. Echter omdat er d.m.v. vrijwilligerswerk productie plaatsvindt hoeft dit niet stringent te gebeuren.

Wanneer mensen vanuit het basisinkomen zelfstandig willen worden, dan kan er eenvoudig een verrekening plaatsvinden. Voorop dient te staan, dat mensen gemotiveerd zijn om iets te doen en niet meer te maken hebben met allerlei bureaucratisch hobbels d.m.v. ingehuurde bureautjes die het zo goed denken te weten, wat alleen maar geld kost.

Voordelen:

1. Transparanter en eenvoudiger van opzet dus kosten besparend.
2. Burger gaat er financieel op vooruit. Zo wie zo gaat de AOW-er omhoog qua inkomen.
3. Mensen hebben de keuze uit alleen een basisinkomen, of men kan zich particulier bij verzekeren.
4. Minder bureaucratie, dus ook minder ambtenaren nodig, dan wel kunnen deze bij andere zaken worden ingezet, d.m.v. bijscholing kunnen zij zaken aanpakken waarvoor nu nog externe bureaus worden gebruikt.
5. Keuringen lopen eenvoudig via verzekeringsmaatschappijen. Keuringsartsen van UWV kunnen weer patiënten beter gaan maken, waar ze voor zijn opgeleid, of komen in dienst van een verzekeringsmaatschappij.
6. Loonkosten gaan omlaag
7. Schulden problematiek loopt terug, omdat er geen wachttijden meer bestaan voor het aanvragen van een uitkering. De melding van de werkgever is voldoende. Dus als de werkgever meldt dat het ontslag echt verwijtbaar is b.v. diefstal, dan dient de rechter te bepalen of het recht alsnog verleend wordt. De uitkering instantie staat er dan buiten. Wel dient het te gaan om een spoed procedure, om rechtens snel duidelijkheid te krijgen.
8. Minder subsidies van wegen het vrijwilligerswerk. Waar nu subsidie voor wordt aangevraagd wordt nu opgelost d.m.v. het vrijwilligerswerk.
9. Bepaalde branches w.o. de zorg zullen geholpen worden om bepaalde zaken toch te laten functioneren zoals toezicht en activiteiten, wat nu blijft liggen. Daarbij zouden mensen vanuit vrijwilligers werk ook kunnen doorgroeien naar betaald werk. Binnen de zorg is dit zeker niet uitgesloten.

Natuurlijk houd ik er rekening mee dat het een behoorlijke ingreep is, maar naar mijn vaste overtuiging zal het op termijn kosten besparend werken Daarbij zullen de huidige uitkeringsgerechtenden er niet op achteruit mogen gaan. D.m.v. overbrugging zal binnen een jaar of vijf het stelsel volledig ingevoerd dienen te zijn. Ik ben mij bewust dat aan dit voorstel nog het nodige te sleutelen valt, alleen zal het uitgangspunt dienen te zijn: “Basisinkomen voor iedereen”. Ik ben benieuwd of de huidige partijen een dergelijke discussie durven aan te gaan en de consequenties willen laten doorrekenen. Wij houden ons aanbevolen voor dergelijke berekeningen vanuit de overheid of anderszins. De VPN zal het zeker verwerken binnen het toekomstige verkiezing programma. Reacties zijn dan ook meer als welkom.

Arjan Gelder.

1 opmerking:

  1. Men zou daar beter dringend "werk" van maken in plaats van politieke spelletjes te spelen, en liefst vooraleer de VN in de europese straten patrouilleert. Snel dus!

    BeantwoordenVerwijderen