zondag 18 december 2011

Wordt ons land in 2012 rechtvaardiger en transparanter?


De afgelopen week heeft opnieuw duidelijk gemaakt, dat er het nodige binnen ons mooie land moet gebeuren. Velen maken zich zorgen dat het steeds verder bergafwaarts gaat. Politici nemen beslissingen zonder rekening te houden met de gevoelens van de bevolking. Aan alle kanten worden wij beduveld. Wij kunnen gerust stellen dat ons land steeds verder afzakt in het moeras. Duidelijkheid over belangrijke onderwerpen wordt niet gegeven, dit wordt gehuld in nevelen. Er heerst een bepaalde dictatoriale sfeer rond ons kabinet.
De minister president en minister Opstelten maakten het in deze meer als bont rond de benoeming van de nieuwe vice president van de Raad van State.
Al maanden was bekend dat het maar één man kon worden en dat was Piet Hein Donner, onze inmiddels afgetreden minister van BZK. Tot de dag van benoeming werd alles ontkend. Donner zelf deed het af, of iedereen maar uit zijn nekharen liep te praten. Van enige transparantie was geen sprake.
Zelfs één van de meest invloedrijke mensen: “Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER “” werd niet serieus genomen. Iemand van D’66 mocht het niet worden.
Uiteindelijk wilde niemand iets kwijt. Mark Rutte ging nergens op in. Alles was perfect verlopen en er had een serieuze procedure plaatsgevonden. Over personen wilde hij niets kwijt.
Ook de minister van veiligheid en justitie, de z.g. architect van de procedure hield het bij algemene opmerkingen. Hij zal het er wel druk mee gehad hebben! Alleen werd duidelijk dat er 38 mensen hadden gesolliciteerd, maar die konden niet aan de geweldige kwaliteiten van Piet Hein Donner tippen. Hij was gewoon de beste. Maar verder wilde hij niets kwijt. Ook niet met hoeveel mensen er is gesproken. Met mij zeker niet! Via een uitgegaan persbericht is door de partij duidelijk gemaakt hoe onzorgvuldig ook ik ben behandeld. Er liggen inmiddels bij de ombudsman twee klachten. De derde zal zeker volgen!

Door de aangekondigde bezuinigingen zullen wij te maken krijgen met massa ontslagen w.o. in het onderwijs 5000 en binnen ggz 9000 banen. Ook binnen andere sectoren komt er zwaar weer op ons af. Het is te gemakkelijk alles af te wentelen op Europa, waar ook ons land met oogkleppen op functioneert.
Het belangrijkste is dat onze regering het sociaal economisch totaal verkeerd aanpakt. Wanneer er minder geld voor de burger beschikbaar komt, zal er minder worden uitgegeven. Dus al die werklozen zullen dit gaan doen. Het roepen om: “Banen en nog eens banen”, zoals Mark Rutte gepast en ongepast roept, doet het voor de bühne prima. Maar met dit beleid wordt het tegenovergestelde bereikt. De armoede zal verder gaan toenemen, de schulden problematiek zal haast onbeheersbaar worden.

Veel mensen komen in verzet, echter onze politici zijn Oost Indisch doof. Een signaal was misschien de vallende lamp haast op het hoofd van onze minister van VWS. Men liet blijken dat het wel een ongeluk zou zijn geweest. Echter een lamp valt niet zo naar beneden. Je zult het nooit weten, alleen sluit ik zelf sabotage niet uit. Het was toevallig wel tijdens het debat rond bezuinigingen van chronisch zieken, die toch veelal als sluitpost van de begroting gelden.

Veelal wordt er gesproken over beperkte hervormingen zoals het ontslagrecht en binnen de gezondheidszorg. Alleen al deze hervormingen zullen de maatschappij er niet beter opmaken.

Onze partij zal gaan werken aan hervormingen die er echt toe doen. Allereerst is ons sociale stelsel infeite failliet. Wij zullen voorstellen gaan uitwerken , wat zal uitmonden in een basisinkomen voor iedereen.
Niet idealistisch, maar passend bij deze tijd. Het zal zelfs geld opleveren.
Ook op het gebied van de gezondheidszorg zal een delta plan worden ontwikkeld, waarbij de gezondheidszorg: “Beter, goedkoper en efficiënter” zal worden.
Al met al zal de VPN de strijd aangaan om uiteindelijk te komen tot een meer: “Democratisch, rechtvaardig, duurzaam en transparant Nederland” Iets waar de huidige politieke partijen in de kamer niet toe instaat blijken te zijn.
Ik hoop dat velen ons zullen steunen. Want echt: “Het roer moet echt om!!”.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten