zondag 2 oktober 2011

Politiek versus normen en waarden.


Onderzoeken wijzen uit dat: “ Normen een waarden” als het grootste probleem binnen onze maatschappij wordt gezien.
Dan kan je het niet hebben, dat politici zich binnen het parlement niet weten te gedragen. Inmiddels is er al te veel over gezegd, maar dat men zich ongemakkelijk voelt is wel duidelijk. De fractie voorzitters zullen de komende week hier over praten.
Echter de veroorzaker van alles “Geert Wilders” zal er niet aan mee doen. Hij vindt het onzin. Wanneer er kritiek op meneer wordt geuit is hij niet thuis. Ook dit hoort bij normen en waarden. Zijn manier van opereren wordt steeds irritanter. Wanneer je oplet blijkt hij gewoon zijn tegenstrevers regelmatig uit te lachen. Dit getuigt van weinig respect! Volksvertegenwoordigers behoren het voorbeeld te geven. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de steun van kiezers onveranderlijk blijft. Kiezers zien normen en waarden als uiterst belangrijk, maar blijven de gene steunen die deze waarden weinig serieus neemt
Nu Geert Wilders niet met het debat wil mee doen, is het ook weinig zinvol dit te houden. Het zal niets oplossen en kost alleen maar geld. Wetende dat een dergelijk debat tussen de 10.000 en 14.000 euro kost. Alleen wanneer de kamer haar reglement wenst aan te passen valt het te verdedigen.
De voorzitter zou meer mogelijkheden moeten krijgen. Ze zou b.v. wanneer een lid over de scheef gaat deze moeten kunnen verwijderen. Anders is het puur voor de bühne en zonde van de tijd en het geld.

De politiek heeft het veel over normen en waarden, maar het blijft veelal bij woorden of spierballen taal met strenger straffen bij jeugd criminaliteit. Echter hiermee los je niet de problemen op. Je moet het bij de wortel aanpakken. En dat is b.v. investeren in opvoeding.
Veel problemen zijn terug te voeren naar het verdwijnen van de verzuiling. Vroeger gingen kinderen met hun ouders naar de kerk of bezochten instituten als de padvinderij. Dat is duidelijk minder geworden. De computer wordt een beetje gezien als het alternatief.
Infeite had het onderwijs dit gat moeten opvullen, wat niet gebeurd is. Wanneer ik vanmorgen minister Bijsterveld in Buitenhof niet verder zag komen met een visie, dat rekenen en taal voor het succes moeten zorgen. Daarbij moeten ouders een belangrijke rol spelen.

Dan denk ik, dat ze niet begrijpt hoe de maatschappij er werkelijk voor staat met ouders die door de overheid steeds meer geprest worden om als twee verdiener door het leven te gaan. Anders kan men niet de touwtjes aan elkaar knopen. Kinderen worden veelal gedumpt bij de crèche.
Het onderwijs zal in deze meer initiatief moeten nemen. In deze sta ik voor: “Karakter onderwijs gedurende drie uur per week”. En dit zo wel in basis als middelbaar onderwijs. Alle vormen van vorming kunnen aan de orde komen. In b.v. Finland zijn hier goede resultaten mee geboekt. Daarnaast zal de onderwijzer meer ruimte moeten krijgen om aan huis bezoek te doen, zoals vroeger gebeurde. Nu heeft men het te druk met allerlei bureaucratische onzin.
Ik ben er van overtuigd dat de jeugd criminaliteit zal afnemen en spierballen taal van hoger straffen niet meer nodig zal zijn.
Kinderen zwemmen nu veel te veel en daardoor ontstaan er allerlei problemen. Kennisoverdracht hoe belangrijk ook is niet alleen zalig makend, om van kinderen succesvolle volwassenen te kunnen maken.
Ook hier lijkt de politiek het spoor volledig bijster.
Inderdaad ook hiervoor geldt: “Het roer moet echt om!!”

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten