zondag 23 oktober 2011

Hoe opportimistisch en onbetrouwbaar kan de politiek zijn?


De afgelopen week zijn wij meer als eens geconfronteerd met voorbeelden, hoe opportimistisch en onbetrouwbaar politici kunnen opereren. Allereerst heeft Rita Verdonk afgelopen vrijdag aangekondigd te stoppen met “Trots op Nederland”. Tijdens haar afscheid interview op” Een Vandaag” liet ze blijken verder geen kansen meer te zien, omdat het kabinet veel van haar voorstellen over zou hebben genomen.
Alleen minister Leers zou niet opereren volgens haar denkbeelden.

De zelfde Rita Verdonk heeft steeds gesteld, dat politiek binnen achter kamertjes en het negeren van de burger fel bestreden moest worden. Wat blijft er nu over van haar mooie woorden? Voor mij eenvoudig gebakken lucht.
Haar handelsmerk was: “Ik ben niet rechts, niet links, maar recht door zee!” Wat is hier van overgebleven? Zelfs deze week op de website van “Ton” zette men zich nog af tegen de procedure tot het kiezen van een nieuwe vice voorzitter binnen de Raad van Staten. Uit de advertentie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2011-18995.html blijkt dat minister Opstelten de volledige regie voert over de selectie.
Over hoe meer vriendjes politiek kan je dan spreken? Hieruit blijkt duidelijk, dat het bedje reeds opgemaakt is voor minister Piet Hein Donner.

Waarschijnlijk zullen andere sollicitanten netjes een briefje ontvangen met de tekst: “Dank voor uw sollicitatie, helaas is de keus niet op u gevallen”.
Wanneer het gaat om goede kandidaten, kunnen deze door de politieke spelletjes alleen maar beschadigd worden.
En dit was nu juist het gene waar Rita Verdonk zei zich tegen te verweren. “De achterkamertjes- en vriendjes politiek” Nu ze niet meer kan stellen, dan dat ze geen kansen meer ziet en dat het er alleen maar omgaat, dat er geen links kabinet regeert. Kan ik alleen maar opmerken: “Hoe zo, niet links, niet rechts, maar recht doorzee; ze heeft zich hiermee ongeloofwaardig gemaakt en blijkt puur uit opportimisme gefunctioneerd te hebben.

Hiermee laat ze wel velen, die vertrouwen in haar hadden ontreddend achter. Haar achterban bestaat uit velen, die een andere politiek wensen. Een politiek die wars is van vriendjes politiek. De denkbeelden komen sterk overeen, waar de nieuwe Volkspartij Nederland voorstaat. Rita Verdonk heeft de strijd dus opgegeven, waar de VPN duidelijk aan begint. Ik hoop dat velen van de TON aanhangers zich bij de VPN zullen aansluiten. Immers wij staan voor een: “Democratisch, rechtvaardig, duurzaam en transparant Nederland. Voor de partij moet het roer echt om, iets waar ik dacht ook Ton voor stond.

Tenslotte hebben wij gisteren kunnen genieten van de Europa soap opgevoerd in de tweede kamer. Minister President Rutte weigerde antwoord te geven op essentiƫle vragen, omdat dit de onderhandelingen in Brussel zou kunnen verstoren. Duidelijk was dat het debat infeite zinloos was. Beter had men het debat kunnen aflasten, dan was er tenminste niet onnodig ca 10.000 euro belastinggeld over de balk gesmeten. De voorzitster bedankte aan het eind van het debat de dienstdoende ambtenaren die tijdens hun vrije dag toch aanwezig waren geweest. Zij zullen waarschijnlijk ook niet voor niets gewerkt hebben. Het was ook allemaal herkauwen van reeds bestaande standpunten. Inderdaad kan de kamer zich beter bezighouden met controle achteraf dan eindeloos praten wat niets uithaalt. Dat is zonde van het geld en de tijd.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten