zondag 9 oktober 2011

Doorgeschoten decentralisatie helpt ons land naar de knoppen!


De afgelopen week is weer eens duidelijk geworden, wat de visie is van ons kabinet n.a.v. de behandeling van de nieuwe wet: “Werk en bijstand”.
Staatssecretaris de Krom gaf duidelijk aan, dat Colleges van B & W meer macht krijgen en mogen uitmaken, hoe men wil omgaan met “werk naar vermogen”. Men kan o.a. kijken naar de omstandigheden waar mensen in verkeren. Dus eenvoudig kunnen gemeenten prioriteiten stellen. Dit gaat betekenen dat gemeenten de vrijheid hebben om een meer of minder sociaal beleid te voeren, dan wel dat er de nodige asociale kenmerken zijn terug te vinden.
Dit houdt dus in dat wij in deze steeds meer afglijden naar een land van Russisch roulette.
De vraag kan dan worden opgeworpen of er een lijst kan worden gecreëerd, waar je de gemeente met het meest sociale beleid kunt terug vinden. Wanneer je dan eventueel naar een andere gemeente wilt verhuizen, kan je hier rekening mee houden.
Dit kan geweldige consequenties hebben. Iedereen kan in zijn leven komen te verkeren, dat een bijstand uitkering de enige uitweg is. En dan is het niet verkeerd vooraf rekenschap te hebben, wat dit kan betekenen. Maar ook andere zaken binnen b.v. de woningmarkt kunnen nadelig worden beïnvloed. Wie wil er wonen in een asociale gemeente?

De Volkspartij Nederland zal zich met hand en tand verzetten tegen deze ontwikkeling. Het mag niet uitmaken in welke gemeente je woont! Het beleid wordt ook in de hand gewerkt door het geld wat gemeenten bestemd voor uitkeringsgerechtenden van het rijk ontvangen. Men wordt afgerekend op het aantal inwoners. Wat puur een theoretisch verhaal is.

Door de decentralisatie vinden er ook veel malversaties plaats. Controle binnen gemeenten en provincies is duidelijk beneden de maat. Dit blijkt uit de gigantische boekhoudfraude in kaart gebracht door register accountant Leo Verhoef: www.leoverhoef.nl. Ook nu weer is boven water gekomen, dat gemeenten onverantwoordelijk bezig zijn. Verschillende gemeenten hebben geld staan op de Dexia bank, die in zwaar weer verkeerd. Men blijkt niets geleerd te hebben van het IJslandse drama. Wettelijk zou moeten worden vastgelegd, dat geld alleen geparkeerd mag worden op een Nederlandse bank en dit onder rijks toezicht.

De Volkspartij Nederland zal zo gauw zij in het parlement vertegenwoordigd zal zijn, verzoeken om een parlementaire enquête, om duidelijk te krijgen hoe het precies zit met de financiën binnen onze overheid. De uitkomst zou best eens zo kunnen zijn, dat er veel minder bezuinigd hoeft te worden of helemaal niet.
De overheid dient eerst haar eigen zaakjes voor elkaar te hebben. Nu worden burgers onevenredig benadeeld, terwijl de overheid grotendeels de schuld is van deze misère. Door dit beleid zal de economie volledig vast gaan lopen, omdat er minder besteed kan worden. Naar mijn overtuiging is de enige oplossing het terug draaien van een groot deel van de decentralisatie, waarbij de rijksoverheid weer de regie zal gaan voeren en lagere overheden zorg dragen voor uitvoer van beleid.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten