zondag 31 juli 2011

Echte democratie kan de oplossing worden voor onze ontwrichte maatschappij!


De aanslag en moordpartij in Noorwegen hebben iets duidelijk gemaakt en dat is dat de democratie daar aan vernieuwing toe is.
In ons land lijkt men nog niet zo ver te zijn. Partijen verketteren of hitsen elkaar op. Dit toont dat er geen leiderschap aanwezig is. Wilders raakt enigszins in paniek door amateuristisch van zich af te twitteren. De PVDA wil zich opeens anders gaan opstellen in het integratie debat. Duidelijk is dat met dit geharrewar de democratie ook in ons land op haar grondveste schudt.

Naar mijn mening is de huidige parlementaire democratie failliet. Steeds meer mensen zien de politiek om zich heen slaan, zonder dat ze weten wat er onder de bevolking leeft. De democratie is dan ook aan vernieuwing toe, wat vrij revolutionair kan worden, maar waar de bevolking haar eigen leiders kan sturen. En dit noemen wij directe democratie. De overheid gebruikt bij vele zaken internet. Waarom kunnen burgers richting die overheid niet het zelfde doen?
Concreet: "Je registreert je één maal als kiezer bij de gemeente d.m.v. een burger service nummer of dgd code. Daarmee kan je per computer of telefoon stemmen. Maar je kunt er ook eenvoudig referenda mee organiseren. De overheid weet dan precies wat er onder de bevolking leeft en is niet afhankelijk van beperkte onderzoeken. Daarmee kan de eerste kamer worden afgeschaft.

Binnen het huidige parlementaire systeem leven wij eigenlijk in een partij dictatuur. Een aantal mensen heeft het voor het zeggen, de rest loopt er als makke schaapjes achteraan. Zo hebben klokkenluiders weinig kans om wantoestanden aan de kaak te stellen.
Tweede kamerleden durven veelal hun nek niet uit te steken, bang na vier jaar hier op afgerekend te worden. De Volkspartij Nederland zal dit doorbreken. “Alleen de waarheid telt en daarvoor zal altijd ruimte moeten bestaan”. Kamerleden zullen altijd een eigen verantwoordelijkheid moeten hebben en transparantheid is daarbij het sleutelwoord.
Binnen de democratie is eenduidigheid een belangrijk element. Het kan niet zo zijn binnen: “Vrijheid van meningsuiting”, dat de één alles mag zeggen en de ander niets en zelfs binnen de zelfde organisatie. Dus Wilders mag alles zeggen en een medewerker wordt voor een vergelijkbare uiting gelijk geschorst. Dit valt niet te verkopen.
En uiteindelijk ontstaat er een bepaalde sfeer binnen onze maatschappij door gebrek aan vertrouwen in onze overheid. En dan beginnen burgers om zich heen te slaan en loop je het gevaar dat wij iets dergelijks zullen meemaken zoals in Noorwegen.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten