zondag 24 juli 2011

De weg naar een ander asielbeleid.


De laatste weken wordt er weer druk gediscuseerd over het asielbeleid. Daarbij bestaan er spanningen door de inbreng van de PVV, die duidelijk uitgaan van een zero tolerance. De deur dicht voor alle asielzoekers. Maar is deze stellingname realistisch en kan je het niet op een andere manier het zelfde bereiken?
Er zijn een aantal zaken waar wij rekening mee moeten houden en dat is Europeesche wetgeving en een falend overheidsbeleid binnen ons eigen land. En aan beide zaken dient gewerkt te worden. Wanneer premier Rutte in staat is ogenschijnlijk voor onze financiële belangen in Europa op te komen, moet dit ook kunnen gelden voor een ander belangrijk dossier en dat is dat van asiel.

Binnen de asielwetgeving worden procedures opeen gestapeld en kan het meer als tien jaar duren eer er duidelijkheid bestaat. Voorbeelden genoeg dat mensen meer als tien jaar moeten wachten eer men weet waar men aan toe is. Een uitzetting na een dergelijke periode naar het land van herkomst is maatschappelijk onaanvaardbaar. Echter je kunt nooit alle mensen in ons land laten wonen. Dit dient dan ook Europeesch te worden opgelost. Daarom zullen na maximaal een jaar posities moeten worden ingenomen.

1. Verblijf status in Nederland met restrictie binnen zes maanden integreren en in eigen levensonderhoud voorzien, anders vervalt de status.
2. Wanneer er na een jaar geen duidelijkheid bestaat, dienen deze mensen te worden ondergebracht in een Europeesch land op basis van samenwerking.

Wij moeten af van de situatie, dat mensen die geen asiel verkrijgen automatisch teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Dit uitgangspunt geldt voor de huidige asielzoekers.
Voor nieuwe aanvragen geldt gelijk het uitgangspunt van Europeesche samenwerking. Er dient een nieuw instrument binnen de EU te worden ontwikkeld: “Toewijzing asielzoekers aanvraag”, dus welk land neemt een bepaalde aanvraag voor haar rekening”.
Zonder gêne zal Nederland in de toekomst weinig asielzoekers binnen haar grenzen krijgen. Wij zijn immers het dichts bevolkte land ter wereld.
Te veel zaken worden Europeesch opgelost, maar bij één van de meest belangrijke zaken, laat men het liggen. En speculeert men op populistische oplossingen.
De Volkspartij Nederland zal niet meedoen aan dergelijke spelletjes, maar zoekt naar oplossingen en wil dat falend overheidsbeleid stopt.

Arjan Gelder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten