zondag 29 januari 2012

De Volkspartij Nederland zal de partij worden, die echt voor ouderen opkomt zonder mooie verhalen!


De VPN zal met alle macht gaan strijden voor een beter ouderenbeleid. Daarbij zal het uitgangspunt zijn de AOW op 65 jaar te houden.
Wanneer uiteindelijk definitief wordt, dat mensen met 66 of 67 jaar pas recht hebben op AOW, zal de VPN daar geen genoegen mee nemen. Immers volgens verwachting zullen pas in 2020 mensen dit gaan voelen. Een aangenomen wet kan later alsnog gewijzigd worden.
Daarbij zal na het invoeren van een basis inkomen, waar de VPN voorstaat het inkomen zelfs stijgen.
De Volkspartij Nederland zal de partij worden, die het best voor de rechten van ouderen zal opkomen. De VPN gaat uit van verworven rechten en ziet de verhoging van de AOW leeftijd als onbetrouwbaar bestuur.
Er bestaan andere oplossingen. De overheid zal eerst haar eigen zaken op orde moeten brengen, eer ze de burger met onverantwoorde bezuinigingen lastig valt.

Ook aangaande het pensioen beleid zal de VPN de partij worden, die pal staat voor de pensioen gerechtigden. Door wan beleid zijn er tekorten ontstaan binnen de diverse fondsen. Het toezicht schiet duidelijk tekort. In de jaren tachtig zijn er voor miljarden euro’s overgeheveld naar de algemene middelen. Omgekeerd kan dit ook gebeuren. Ook hier geldt, dat er sprake is van onbetrouwbaar bestuur.

Binnen de ouderenzorg zijn de laatste jaren totaal verkeerde beleid keuzes gemaakt en ook de toekomst ziet er niet hoopvol uit. De omslag van directeur en afdelingshoofd naar diverse vormen van manager hebben de ouderenzorg geen goed gedaan
Tot begin jaren negentig kende je de positie van directeur, die veelal
geliefd was bij haar bewoners. En meestal een vertrouwens band had
met de bewoners. Nachtdiensten waren geen uitzondering wanneer dit
nodig was. Men was er voor de bewoners. Dit zelfde gold voor de
afdelingshoofden.
Besturen wilden met de tijd meegaan, directeuren moesten manager worden. Men moest leiding gaan geven van achter
het bureau en de computer. Dus men moest omgeschoold worden.
En wanneer men dat niet kon, dan moest men vertrekken.
Het was dan mogelijk dat dergelijk conflicten uitgevochten werden bij
het kantongerecht. En dan gebeurde het wel eens, dat oudjes van
boven de 80 aanwezig waren, om hun geliefde directeur te zien
vertrekken.
De kwaliteit in de zorg is daarmee duidelijk omlaag gegaan!
Wij vinden dat er een omslag moet komen. En dat managers hun schort
weer aan moeten doen. Dan weten zij weer wat zich op de werkvloer
afspeelt!

Tot ongeveer 30 jaar geleden was het zo, dat wanneer je 65 jaar werd de tijd was aangebroken, opgenomen te worden in de toenmalige bejaardenhuizen.
Nu anno 2012 wordt het steeds moeilijker om in een verzorging dan wel verpleeghuis te komen. De overheid gaat er vanuit dat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven. Natuurlijk was de situatie vroeger verkeerd, dat mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afgeschreven waren. Maar is alles nu zo perfect? Daar plaats ik vraagtekens bij.
Wat gaat het onze overheid eigelijk aan, hoe wij ons leven invullen? Wanneer je thuis wilt blijven, dan moet dat altijd mogelijk zijn, maar wanneer je door b.v. eenzaamheid een andere keuze wilt maken, dan zou dat ook moeten kunnen. Mensen moeten het zelf beslissen! En de huidige indicatie regels maken dat veelal onmogelijk.
Mensen worden ook geconfronteerd met vormen van stress. Heeft men na veel inspanningen een indicatie, dan komt men weer op een bureaucratische wachtlijst.
Ook de splitsing van AWBZ en WMO heeft alles niet goed gedaan. Mensen zien door de bomen het bos niet meer. De voorkeur gaat ook uit naar één loket, waar alle indicaties geregeld worden. En waar men ook één aanspreek punt krijgt. De verkokering zal ook hier terug gedrongen moeten worden. Daarmee kan ook het nodige bespaard worden. En het komt zeker ten goede aan de ouderen.

De Volkspartij Nederland staat voor een totaal ander ouderen beleid, waarbij ouderen niet gezien worden als sluitpost. En eigen keuzes zullen gerespecteerd moeten worden. D.m.v. het terug dringen van bureaucratie is veel winst te behalen.
De macht binnen instellingen zal gedeeld moeten worden. De vertegenwoordigers van de cliënten, de cliëntenraden, hebben alleen mogelijkheden tot advies- en zwaarwegend advies. Dit zal moeten veranderen. Instellingen en bewoners zullen gelijkwaardig moeten worden tot het nemen van zwaarwegende beslissingen, zoals fusies, het aanstellen van besturen plus beleidsbeslissingen die het wel en wee van de cliënt raken. Immers zij zijn de bewoners.
Het kan niet zo zijn, dat er zonder inspraak over deze ouderen wordt beslist.

Voor de Volkspartij Nederland zal het roer echt om moeten. Steun dan ook de partij die pal zal gaan staan voor onze ouderen. Laten wij met z’n allen gaan zorgen, dat ouderen een onbezorgde oude dag tegemoet gaan. Dit is in ieders belang, want ook jongeren worden ouder. De Volkspartij Nederland staat voor andere oplossingen. Daarbij zal de overheid eerst dienen te zorgen, dat de boekhoudfraude bij gemeenten en provincies stopt. Kijk op: www.leoverhoef.nl Dan komt er automatisch geld vrij voor een beter ouderen beleid.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten