maandag 16 januari 2012

Rechtstaat onder druk.


Door de steeds complexere samenleving komt de rechtstaat steeds verder onderdruk en lopen burgers steeds meer tegen onrecht aan. En dit alles heeft te maken hoe het rechtssysteem is ingericht.
Allereerst gaat het strafrecht uit van waarheidsbevinding, bij het civiel- en bestuursrecht kom men niet verder als het vormen van een mening.
Maar of dit de waarheid is valt nooit met zekerheid te stellen. En om het recht van burgers te garanderen zou dit wel moeten.
Burgers hebben wanneer men van mening is, dat de uitspraak niet klopt, de mogelijkheid in hogerberoep te gaan. Daarbij heb je altijd een advocaat nodig.
En juist met de verplichte advocaat bijstand wordt het recht niet altijd gediend.
Zeker aan de onderkant waarbij burgers een toevoeging kunnen krijgen gebeuren vaak situaties waarbij met recht wordt gesold. De advocaat krijgt per toevoeging ca € 1200,--. Men kan eventueel met bewijs een hogere toevoeging krijgen, maar dat wordt lang niet altijd gehonoreerd. Een gemiddelde advocaat berekent per uur al gauw € 200,-- Dus als er veel werk aan een dossier zit, komt het regelmatig voor dat advocaten een zaak laten verslonzen, zeker wanneer men werk krijgt aangeboden zonder toevoeging.

De VPN is van mening dat de verplichte advocaat zo veel mogelijk moet worden teruggedrongen en dat de burger zelf uit maakt welke keuze deze maakt. Men accepteert dan het risico, dat men door de rechter onderuit wordt gehaald. Maar men kan zich ook laten bijstaan door een bevriende jurist
Een uitspraak door de rechter is onherroepelijk, ook als daarna blijkt dat er valse informatie is verstrekt. Men kan eenvoudig in beroep gaan. Volgens art. 160 en 162 SV zou de rechter in deze aangifte moeten doen bij de politie, wanneer er zich aantoonbaar een strafbaar feit heeft voorgedaan. Dit gebeurt echter nooit.
Ik raad burgers aan om in dergelijke gevallen aangiften te doen tegenover een dergelijke rechter, die in deze dan medeplichtig is.

Een groot probleem binnen de rechtspraak is het missen van controle tijdens de rechtsgang vanaf het proces-verbaal tot de uitspraak. Daardoor kunnen fouten optreden en dit kan verstrekkende gevolgen hebben als het gaat om rechtvaardigheid. Er zou veel meer toerzicht hier op moeten komen.
Tenslotte vindt er veel belangenverstrengeling plaats. Rechters hebben veelal nevenbanen. Het is niet onmogelijk, dat een rechter in jeugdzorg in zijn vrije tijd ook nog bezig is binnen de zelfde jeugdzorg.
Ook kunnen rechters op andere ogenblikken optreden als raadsheer.
Naar mijn mening moet alles een stuk transparanter. Je wordt benoemt als advocaat, maar daarna is een aanstelling als rechter onmogelijk. Dit zijn twee verschillende takken van sport.
Met de Volkspartij Nederland zal ik mij gaan inzetten voor een rechtvaardige rechtstaat. Er valt in deze het nodige te verbeteren.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten