zaterdag 21 januari 2012

Problemen worden niet opgelost met bangmakerij door hobbyclubs en allerlei onzinnige rekenmodules.


Zoals ik al langer betuig gaat het niet goed in ons land en dit alles heeft te maken met beleidsbeslissingen die de afgelopen 30 jaar zijn genomen. Alleen heeft dit niet te maken met de euro- en schulden crisis, waar wij ons in bevinden. Om een beter Nederland te krijgen en te werken aan herstel moeten er een aantal zaken worden aangepakt, waarbij zowel fundamenteel anders moet worden gedacht op vele terreinen, maar ook zal ook de voorlichting qua beleid moeten worden gewijzigd.
Te theoretisch laten organisaties zoals CBS, CPB en NIBUD ons van alles geloven. Deze instituten worden aangestuurd door de overheid. Daarbij worden veelal essentiƫle zaken vergeten.
Er is een verschil of je b.v. in Rotterdam of b.v. op het Groningse platteland woont. En dan presenteert b.v. het NIBUD inkomens plaatjes, dat bepaalde groepen er zo of zo op achteruit gaan.
Over welke mensen het gaat en waar men woont wordt niet duidelijk. Het is goed dat het NIBUD zich bemoeit met individuele budget beheersing, maar om zich bezig te houden met een algemeen verhaal is volstrekt onzinnig en maakt mensen alleen maar bang, zonder de vinger op de zere plek te leggen.

Dit zelfde geldt ook voor het CBS en CPB, die ook onvoldoende rekening houdt met geografische uitgangspunten en te veel afgaan op toekomst bespiegelingen die amper te bepalen zijn.
Door de complexheid van de maatschappij waar wij in verzeild zijn geraakt is het bijna onmogelijk betrouwbare cijfers te krijgen.
Dit heeft grotendeels te maken met de sterke decentralisatie, wat door het rijk is doorgevoerd. Provincies en gemeenten nemen steeds meer taken over, terwijl ze wel de know how hiervoor missen.
Te weinig wordt gevraagd of gemeenten het kunnen dan wel er klaar voor zijn. De invoering van de nieuwe bijstandswet is hier een goed voorbeeld van, maar ook de WMO regelgeving verdient niet de schoonheidsprijs. Al met al missen de diverse instituten een duidelijke toekomstvisie op diverse terreinen, die voldoende zijn onderbouwd.
Veelal is transparantie ook ver te zoeken en wordt menigmaal om de hete brei heengedraaid en durft men niet uit te gaan van creatieve oplossingen, die een breuk met het verleden zijn passend in deze tijd. Waar juist wel om creativiteit wordt gevraagd.

Helaas weten de huidige politieke partijen ook niet met oplossingen te komen. De VVD denkt met Rutte succes te blijven houden met een goednieuwsshow om daarmee de bevolking in slaap te sussen. Op korte termijn waarschijnlijk succesvol. Maar op de lange termijn kan dit wel eens funest zijn.
Zowel CDA als PVDA zijn zoekende. Het CDA heeft zich in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd door het kabinet te blijven steunen, maar op langere termijn er infeite afstand van te nemen.. Dus vaagheid troef! En de huidige kiezer houdt niet van vage partijen.
De PVDA is ook zoekende. Cohen probeert van alles door nu duidelijk te maken, dat van verdere steun aan het kabinet geen sprake meer kan zijn. Alleen is dit waarschijnlijk te laat nu binnen de PVDA het vertrouwen in de heer Cohen sterk is afgebrokkeld en er openlijk wordt gesproken over een nieuwe leider in de persoon van Lodewijk Asscher.
Cohen is ook niet de straat vechter, die past bij een PVDA in de oppositie. Dit is ook het probleem bij de huidige PVDA, een partij van technocraten die de arbeidersklasse niet aanspreekt.
Duidelijk heeft de SP van Emile Roemer deze positie overgenomen. Alleen ook de SP legt niet de vinger op de zere plek, door gefundeerd duidelijk te maken, dat de bezuinigingen niet nodig zijn en dat oplossingen gevonden moeten worden in herstructurering van de gehele overheid.
De SP zet zich af tegen de marktwerking en verregaande decentralisatie, maar weet onvoldoende voor het voetlicht te krijgen wat uiteindelijk de consequenties zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. Het aanpakken van de gigantische boekhoudfraude binnen de overheid dient in deze leidend te zijn.
De Volkspartij Nederland zal in deze met echte oplossingen komen, waar de huidige partijen niet mee komen. Daarbij zal de VPN ook de PVV ontmaskeren, als partij die haar eigen principes verloochent, n.l. door zich op te stellen als Partij van Onvrijheden.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten