maandag 28 november 2011

Overheid moet bij zich zelf te rade gaan!


De afstand tussen burger en overheid wordt steeds groter. Dit wordt gevoed door volksvertegenwoordigers die denken ons te vertegenwoordigen. Met goedkope one liners worden beleid beslissingen doorgevoerd. Daarbij is het sleutelwoord: “Eigen verantwoordelijkheid” Waaruit de verantwoordelijkheid van de overheid bestaat, blijft in mist verborgen.

De bezuiniging woede van het kabinet zal een twee deling binnen onze maatschappij laten ontstaan. Echter niemand is in staat de vinger op de zere plek te leggen.
Men praat alleen nog maar over eventuele bezuinigingen boven op de achttien miljard euro. Dit zou eventueel de economie kunnen ontwrichten. Over eerdere bezuinigingen wordt niet gesproken. Wie durft de achttien miljard euro ter discussie te stellen? Zelfs de meest vooraan staande economen redeneren niet, dat wanneer burgers minder te besteden hebben, bedrijven in problemen kunnen komen. Zo belanden wij in een vicieuze cirkel Voor mij is deze gehele operatie niet nodig!

1. Er vindt voor miljarden euro’s boekhoud fraude plaats binnen gemeenten en provincies. Kijk maar eens op: www.leoverhoef.nl Tot op heden zijn deze argumenten nog nooit gefundeerd bestreden, zelfs top ambtenaren binnen: “Binnenlandse zaken”, onderkennen het, maar verwijzen naar beslissingen door politiek Den Haag. Politici komen niet verder, als het gaat om verschillende wijze van interpretatie. Voor mij is maar één uitgangspunt correct, anders heb je te maken met fraude!
2. De gigantische decentralisatie die deze fraude in de hand werkt. Wat mij betreft dient de nodige decentralisatie terug gedraaid te worden om weer onder verantwoordelijkheid van het rijk te vallen.
3. Omdat gemeenten de nodige know how missen worden allerlei externe bureau”s in de hand genomen, die klauwen met geld kosten.
4. Veel hobby’s van onze bestuurders blijken uiteindelijk een fiasco te worden, denk daarbij aan b.v. “Betuwelijn, Noord-Zuid lijn, maar ook in gemeenten, waar ongecontroleerd de nodige geld verslindende projecten er door heen worden gesluisd.”” Vaak is het credo van gemeenteraad leden: “De wethouder zal het wel weten”.
5. Veel geld gaat er ongecontroleerd naar Europa, politici zijn niet bij machte te overzien welke consequenties dit allemaal kan hebben. Goede bestuurders hebben de beschikking over de nodige scenario’s. Onze regering en volksvertegenwoordigers beginnen pas na te denken, wanneer het vijf over twaalf is. In alles gaat het om korte termijn denken. Een echte visie ontbreekt.
6. Burgers worden met allerlei lasten verzwaringen opgezadeld. En als men het niet kan betalen, komen er nog boetes overheen. Denk daarbij aan de oplopende zorg premies.
7. Uiteindelijk gaat ons land steeds meer lijken op een land van Russisch roulette. Het kan toch niet zo zijn, dat je als burger in b.v. Uitgeest te maken hebt met een sociaal klimaat en wanneer je in Emmen woont het meer lijkt op asociaal. In zo’n land willen velen niet wonen!!

Uiteindelijk zal er duidelijk een omslag in denken moeten komen. Hierbij legde afgelopen week de Nationale Ombudsman inzake het UWV de vinger op de zere plek en wel dat men meer naar de burger moet luisteren. Volgens mij geldt dit op vele terreinen. Het roer moet dan ook echt om De Volkspartij Nederland kiest voor deze koers.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten