zondag 20 november 2011

Misstanden in de zorg worden met het huidige beleid nooit opgelost.


Vorige week heb ik melding gemaakt van een onaanvaardbare situatie rond een opgenomen patiënt in de psychiatrische kliniek Mediant in Enschedé.
Over de rug van moeder wordt een vete uitgevochten, waarbij de oudste dochter volledig wordt overrroeld door vijf zusters.

In de loop van de week is het geheel behoorlijk geëscaleerd en mag ze niet meer onaangekondigd bij haar moeder komen en zelfs mag ze niet meer dan twee keer per dag bellen. Wanneer ze belt, de lijn is slecht en daarom worden het er uiteindelijk drie, dan wordt het niet getolereerd.
Zelfs wordt er een terrein verbod opgelegd, eerst voor 24 uur en later is dat uitgebreid tot 27 november.

Afgelopen donderdag in de vooravond ontvangt ze een signaal, dat haar moeder de zelfde avond zou sterven. Ook wij komen niet verder in deze onmenselijke situatie.
De directie en klachten commissie reageren niet op verwijten, om aan deze situatie een eind te maken.
Dan rijden onze vice voorzitter Sara Keizer, die veel mediator en ombudswerk doet en ik zelf die avond naar Enschedé. Daar aangekomen en haar ontmoet te hebben, constateren wij een meer als trieste benadering.
"Wij belden aan en zagen een aantal medewerkers zitten, ze kenden mij niet. Maar wel kreeg ik een reactie met vingers: “ Even dimmen” Toen kwam een nachthoofd naar buiten, die stelde dat wij te laat waren, de psychiater was inmiddels vertrokken.
Achteraf blijkt dat ze geen afspraak met de psychiater had gemaakt. Alleen aangegeven telefonisch om rond 22.15 u. na ongeveer ca 1,5 uur aanwezig te kunnen zijn.
Hij weigerde om te vertellen hoe het met haar moeder was. Wel bleek dat de andere dochters binnen waren.
Het enige dat hij stelde was, dat ze het terrein af moest. Door zich te verzetten tegen de gang van zake had ze eerst een terrein verbod van 24 uur. Dit is inmiddels verlengd t/m 27 november.

Toen heb ik de politie gebeld, in de hoop op bemiddeling. Dat dacht ik te krijgen, tenminste het werd zo gezegd. Ik zei zelfs nog: "Perfect". Uiteindelijk kwam de politie, samen met het nachthoofd met het enige verzoek cq sommatie ingegeven door het nachthoofd, dat ze het terrein moest verlaten. Uiteindelijk is ze gearresteerd en heeft tot vrijdag middag vastgezeten. En moet in januari voor de politie rechter verschijnen.

Zij mag alleen haar moeder bezoeken, als er afspraken worden gemaakt op een moment dat het Mediant uit komt. En dit weigert ze. Zij vindt het onterecht, dat er zo met haar wordt omgesprongen. Ze wordt door Mediant als bijna een crimineel gezien, zo ook door de politie. Enkel alleen omdat ze opkomt voor haar moeder, wier wil cq levensovertuiging niet wordt gerespecteerd.

Uiteindelijk hebben wij een bevestiging gekregen, dat misstanden onder de huidige regelgeving cq bureaucratie niet opgelost kunnen worden.
Met alles moeten er procedures worden opgestart, die alleen maar tijd kosten. En controleert b..v. de inspectie achteraf. Ik heb ook nog contact gehad met de inspectie, die avond. Zonder resultaat.
Wij hebben inmiddels het voornemen, om een meldpunt misstanden in de zorg te starten, met daar aan gekoppeld een vliegende brigade, die gelijk in actie kan komen.

Samengevat is het van de zotte, dat over de rug van een zieke moeder een vete wordt uitgevochten en dat Mediant in deze partij kiest en zich niet verdiept in de feiten.
Hoelang moeder nog leeft is onduidelijk, maar dat het een kwestie van misschien dagen is, lijkt mij aannemelijk.
Wat mij betreft zou er een onderzoek dienen plaats te vinden naar het complete beleid binnen deze instelling, waar bij het communicatieve gehalte beneden alle peil is. Met alles krijg ik een bevestiging dat van bepaald inleven geen sprake is. Dit geldt zowel voor de instelling als de politie.

Tenslotte wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de nieuwe website, vanuit daar zullen verdere plannen worden gepresenteerd en bediscuseerd. Vast staat, dat ook binnen de ouderenzorg geldt, dat het roer echt om moet.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten