zaterdag 3 maart 2012

Zal het kabinet over de bezuinigingen vallen en halen wij de 3%?


De afgelopen week is meer als duidelijk geworden hoe wij geregeerd worden door politici, die de puinhopen van de huidige politiek vertolken. Hoe kan je het bedenken, om je eigen graf te gaan graven. “Mark Rutte, proficiat nu je ons land gepresenteerd hebt als het braafste jongetje van de klas.” Met het stabiliteitspak mogen wij vanaf 2013 niet meer boven een begroting tekort uitkomen van 3%. Anders worden wij in de toekomst beboet met miljarden euro’s. Nu verwacht wordt dat het tekort oploopt tot ruim 4,5% zal de koerier waarschijnlijk op niet al te lange tijd langskomen met het eerste dwangbevel. Zal dit worden in naam van de Europesche president, of de euro commissaris? Het is echt van de zotte zoals onze minister president heeft geopereerd.
Alleen van het woord “boete” mag je in deze tijd allergisch worden. Het lijkt mode te zijn, wanneer je niet kunt betalen, gelijk een boete. Niet kijken of er uit te komen valt of andere sancties: “Nee boetes zijn in alle situaties het toverwoord”
Hier in ons land, wanneer je de zorg premie niet kunt betalen een opslag van 30%; belasting te laat een boete; bekeuring te laat een boete, of zelfs een gevangenis straf.
En kijken wij naar Europa, dan wordt met het moeten betalen van boetes het begroting tekort alleen maar groter. Inderdaad is de redenering van de huidige politici van de zotte. Zeker wanneer je het stelt midden in een recessie.

Beter zou zijn eens de balans op te maken, waar wij echt mee bezig zijn en ons zelf de vraag te stellen of de huidige samenwerking niet op drijfzand is gebouwd. Je kunt alles afspreken, maar als het niet haalbaar is kost het alleen maar geld en biedt het geen oplossingen.
De PVV komt maandag met een rapport, dat zal aangeven dat terugkeer naar de gulden niet verkeerd is. Alleen heeft men daarvoor een euro sceptisch bureau in de hand genomen.
Om echt overtuigend te zijn dien je uit te gaan van een echt onafhankelijk bureau zonder vooroordelen. De VPN is voor een dergelijk onderzoek, om voor en nadelen uit te zoeken op basis van alle mogelijke scenario’s. En daarna dient een volksraadpleging de uitkomst te zijn. Daarmee is de VPN een stuk transparanter door de bevolking echt te laten kiezen en niet uit te gaan van vooringenomenheid zoals de PVV, of wanneer het de partij goed uitkomt volgens de principes van de SP.

Een vreemde opstelling was de reactie van de directeur van het CPB Coen Teulings, die liet blijken tegen nieuwe bezuinigingen te zijn. Die zouden de economie ontwrichten. Een paar dagen daarna worden de cijfers gepubliceerd, waarbij bezuinigingen onontkoombaar blijken te zijn. De onderbouwing wordt pas rond 21 maart gepresenteerd. Benieuwd of dan het eerdere geluid naar boven komt. Ik zou haast zeggen, wil het echte CPB opstaan.

Maandag beginnen de heren te vergaderen in het Catshuis zonder rekening te houden met de onderbouwing. Om de 3% norm te kunnen halen is infeite een bezuiniging nodig van 16 miljard euro, volkomen onverantwoord. Voor de rest zijn wij afhankelijk van de goed gezindheid van Europa, Hoe ver moet het nog gaan, eer wij inzien, dat Europesche samenwerking er anders uit moet zien als waar wij mee bezig zijn. Aan een land als Zwitserland zouden wij best een voorbeeld mogen nemen. Die hebben het wel voor elkaar als het b.v.gaat om het immigratie beleid en andere economische vraagstukken.
Maar voor de VPN geldt, dat eerst de overheid haar zaken op orde moet hebben eer het bij de burger kan worden neer gelegd. Wanneer de coalitie partijen eerlijk zijn, valt het kabinet binnen een aantal weken. Maar wellicht hecht men te veel aan de macht. De meeste kans lijkt mij, dat er een kabinetscrisis ontstaat, waarna er de nodige lijmpogingen volgen. Hopelijk lopen deze door tot midden in de zomer en zal de VPN klaar zijn, om mee te gaan doen aan de volgende verkiezingen, met in haar achterhoofd dat het roer om moet en er een eind kan worden gemaakt aan de puinhopen van de huidige politiek.

Arjan Gelder.

1 opmerking: