zaterdag 18 februari 2012

Zonder visie wordt ons land verder de crisis ingeduwd en is transparantie ver te zoeken.


Steeds duidelijker wordt dat wij te maken hebben met politici die hun gelijk belangrijker vinden dan het komen met verantwoorde oplossingen. Daarbij is het credo steeds meer: “Verantwoordelijkheid bij de burger leggen en als overheid van de problemen weglopen.”
Het debat rond het UWV is daar een goed voorbeeld van. Midden negentiger jaren heeft men de arbeidsbemiddeling uitbesteed aan allerlei reïntegratie bureaus, die zonder echte controle meer aan geldverkwisting deden, dan dat het tot resultaat leidde. Dus toen zijn er foute beslissingen genomen. Dit moet echter niet betekenen, dat burgers het verder maar moeten uitzoeken. Het kabinet is voornemen om nog maar 10% te helpen bij arbeidsbemiddeling, de rest komt niet verder dan bemiddeling per mail. Dus wanneer je geen internet bezit, of communicatieve problemen hebt, dan zal je pech hebben.

Dit is onaanvaardbaar: “ De face to face bemiddeling zal moeten blijven bestaan, alleen zal dit niet extern moeten gebeuren”. Wij moeten weer gaan werken vanuit de principes zoals die golden bij de oude arbeidsbureaus.
De overheid moet gaan afleren structuren te veranderen, wanneer men niet kan overzien, wat de consequenties zijn. Dit maken wij nu mee bij het UWV. Maar ook andere projecten zijn tot stand gekomen zonder in te kunnen schatten, wat dat uiteindelijk zal betekenen.
Dan hebben wij het o.a. over de OV chipkaart, HSL lijn, Betuwelijn, Noord Zuidlijn. Maar ook gemeentelijk en provinciaal wordt er vaak niet nagedacht bij het nemen van belangrijke beslissingen. En zo worden miljarden euro’s over de balk gesmeten.

Daarbij wordt door de overheid zelden verantwoordelijkheid genomen. Maar wordt het meestal gelegd bij de burger, die zich niet kan verweren. Zo zullen ook de mogelijke bezuinigingen worden doorgevoerd. Steeds schuift de overheid haar verantwoordelijkheid af.
Voor de VPN moet er weer evenwicht komen binnen de verhoudingen tussen burger en overheid. Vandaar stelt de VPN duidelijk, dat er van bezuinigingen geen sprake kan zijn, zolang de overheid haar zaakjes niet zelf op orde heeft.

De vooruitzichten de komende weken lijken weinig hoopvol, nu beslist is dat de komende besprekingen binnen het Catshuis over de bezuinigingen puur zullen gaan tussen de leiders van de VVD, CDA en PVV. De specialisten en externe adviseurs mogen thuis blijven. Economen die over verdere bezuinigingen veelal kritisch zijn, worden niet geraadpleegd.
Uiteindelijk zal alles leiden tot politieke spelletjes en zullen wij van een visie weinig merken. Men zal uiteindelijk uitgaan van de waan van de dag. Waarschijnlijk zullen wij als burger amper op de hoogte worden gehouden en zal er wel een radio stilte worden gecreëerd. En zal er van enige transparantie geen sprake zijn. Voor de VPN onaanvaardbaar. Terugkijkend op het schimmenspel rond de benoeming tot vice-president van de Raad van State, heb ik tijdens een hoorzitting duidelijk gemaakt, dat alleen excuses rond de onzorgvuldige sollicitatie procedure niet voldoende zijn:
“Genoegdoening en verdere duidelijkheid is het minste wat wij mogen verwachten.” Met dit signaal willen wij aangeven, dat de VPN staat voor een totaal andere politiek, waarbij volledige transparantie het sleutelwoord is. Wanneer het niet staatsgevaarlijk is dient de bevolking van alles op de hoogte te zijn en moeten wij niet misleid worden door politici, die bezig zijn met politieke spelletjes en puur handelen uit eigen belang.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten