zondag 18 september 2011

Haalt het kabinet de kerst?


De afgelopen week zijn een aantal zaken bloot gelegd. Daarbij mag je gerust stellen, dat eerlijkheid, doortastendheid en transparantie niet de sterkste kant zijn van onze bestuurders en volksvertegenwoordigers.
Het diepte punt was het debat met staatssecretaris drs. M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Beschamend ontkrachte ze de waarheid door te blijven ontkennen, dat zij PGB houders had toegezegd op welke wijze dan ook de zelfde verzorging te laten behouden. Een motie van afkeuring werd ontkracht door de indiener van Groenlinks door het alleen maar te hebben over eerlijkheid, de werkelijkheid van niet te realiseren doelen werd hiermee ondergesneeuwd.
De staatssecretaris is niet berekend op haar taak: “Dan bestaat er één oplossing en dat is aftreden!” Mijn advies aan de oppositie is dan ook: “Ga niet meer in discussie met deze bewindsvrouw en neem haar niet meer serieus. Dit is zonde van de tijd!
Binnen de miljoenen nota is duidelijk dat alleen mensen met de indicatie: “verblijf” nog recht hebben op een PGB, die veelal na een bureaucratische procedure wordt behaald. De rest mag het zelf uitzoeken. De klok wordt hiermee jaren teruggedraaid!

De miljoenen nota is een opeenstapeling van boekhoudkundige berekeningen zonder echte visie. Wanneer je het analyseert kan je maar één conclusie trekken en dat is dat ons land verder het moeras wordt ingetrokken.
Ons land is ook veel te veel gegijzeld tussen inkomensplaatjes van CPB en CBS. Wanneer je het goed beschouwd zijn er wel 1000 inkomensplaatjes. Alleen al als je kijkt naar een bijstand gerechtigde, waarbij de zorgtoeslag per maand met 40 euro omlaag gaat. Dan is een scenario van –1% klinkklare onzin.
De terugslag is vele malen groter als onze regering suggereert. Daarmee wordt onze economie naar de knoppen geholpen. Want wanneer mensen minder kunnen concumeren werkt dit door binnen de gehele economie.

Er wordt veel gesproken over oplopende schulden binnen huishoudens. Met dit beleid zal het alleen maar oplopen. Winnaars zullen uiteindelijk deurwaarders en incassobureaus worden. Die gouden tijden zullen beleven en praktisch oncontroleerbaar mensen verder in de problemen brengen. De overheid is hier mede schuldig aan door bureaucratische procedures bij het aanvragen van uitkeringen. Vaak duurt dat twee tot vier maanden. Voorschotten worden veelal niet verstrekt. Eerst moet het recht tot uitkering worden vastgesteld. Bij verkeerde taxatie is de burger de dupe.

Opvallend binnen de miljoenen nota is, dat er nogal geknibbeld wordt op onze rechtstaat. En dan heb ik het over verhoging van griffierechten en ook middelen beschikbaar voor o.a. de Nationale Ombudsman. Je kunt haast concluderen dat de overheid er op uit is meer grip te krijgen op de burger. En dat is een kwalijke ontwikkeling.
De oppositie roept ach en wee. Maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er weinig. Cohen stelt dat hij niet de mogelijkheid heeft om de stekker er uit te trekken. En dat alleen Wilders dat kan.
Ik vind dat goedkope retoriek, immers Wilders geeft alleen steun aan de weinige punten binnen het gedoogakkoord en zelf zal hij geen motie van wantrouwen indienen. Dus lekker makkelijk en laf. Bij alle andere punten moeten CDA en VVD bij andere partijen aankloppen. Met andere woorden”De PVDA heeft alle mogelijkheden en doet er niets mee!”

De partijen blijven in hun verwijten aan de PVV veel te veel hangen bij de islam discussie. Er zijn genoeg andere mogelijkheden, zoals de steun rond het PGB dossier, waarbij Fleur Agema puur hypocriet bezig is.
Haar opstelling tijdens het debat deze week was ook beschamend. Tegen beter weten in steunt ze het. Ze moet weten dat velen de zorg zoals men gewend is zullen verliezen. Fleur Agema komt op voor bewoners van verpleeghuizen. De rest kan stikken!
De PVV blijkt niet de partij die echt het verschil zal maken binnen de ouderenzorg. De SP blijft bij haar principes, maar weet het ook alleen bij woorden te laten.

Het Griekenland debat begint op een soap te lijken. De ene dag denk je dat de burger duidelijkheid mag verwachten, de volgende dag worden toezeggingen weer ingeslikt. Wilders wilde alle scenario’s op papier hebben. Nu mag men het uiteindelijk in de achterkamertjes aanschouwen zonder dat alles duidelijk zal worden. De burger heeft recht op de waarheid en wil niet als het te laat is met de uitkomst geconfronteerd te worden.

Tenslotte was het uitlekken van de miljoenen nota een blunder. Dit werd geschreven op het conto van een extern bureau medewerker.
Dit is ook zo’n beetje het grootste probleem binnen onze overheid: “Het inroepen van externe bureaus”. Veel know how is verdwenen en daardoor stijgen de uitgaven enorm. Dit met de doorgeslagen decentralisatie vanuit het rijk wordt er veel geld over de balk gesmeten en daarvoor mag de burger opdraaien. Voor de VPN is dit onaanvaardbaar.

Voor de VPN is dit kabinet uitgeregeerd, maar lijkt de oppositie door verdeeldheid en weinig doortastendheid niet in staat de stekker er uit te trekken.
Infeite is het wachten op de bevolking wanneer het uiteindelijk zal bepalen: “Genoeg is genoeg!!” Alleen lijkt men murf geslagen. Ik hoop dat toch velen wakker worden en de Volkspartij Nederland gaan steunen, die duidelijk willen gaan voor een beter Nederland, waarbij rechtvaardigheid, eerlijkheid en transparantie sleutelwoorden zijn. Bij de huidige politici wordt dit nodig gemist.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten