zondag 11 september 2011

Gaat onze gezondheidszorg naar de knoppen en worden er sprookjes verteld?


De afgelopen dagen zijn wij een aantal keren geconfronteerd, hoe beleidsmakers met onze gezondheid omgaan en ook onverantwoord plannen lanceren.
Binnen de ouderen- en gehandicapten zorg is men echt het spoor bijster.
Het CPB maakte duidelijk dat de bespiegelingen van het kabinet, om met het grotendeels afschaffen van de PGB bijna een miljard euro’s te bezuinigen en daarbij ook nog de kwaliteit te kunnen garanderen, totaal niet klopt.
Met veel gedraai en ik denk tegen beter weten in bleef de staatssecretaris bij haar standpunt. Het zou allemaal goed komen, het CPB zou niet uitgaan van haar mooie beleidswijzigingen. Dit doe ik af als quats! De zegsman maakte voldoende duidelijk, dat doelstellingen en bezuinigingen op deze wijze onmogelijk gehaald kunnen worden.
Dan kan mevrouw drs. M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner natuurlijk boos zijn, maar dit lijkt mij meer theater.
De reacties van de oppositie lijken mij vrij logisch. Alleen mag je je afvragen of de felheid blijvend is. Veelal verdwijnen dergelijke uitingen tijdens debatten en laat men zich om de tuin leiden. Voor mij is duidelijk: “Deze staatssecretaris is niet geschikt voor haar functie!” Met alleen ervaring als verpleeghuisarts kom je er niet. Economisch inzicht wordt zeker gemist.

Met de huidige mogelijkheden binnen de verpleeghuiszorg zullen naar mijn inschatting de toegezegde 12.500 extra verzorgenden niet realiseerbaar zijn. Geert Wilders twitterde enthousiast: “Wij hebben het voor elkaar”. Ik heb terug getitterd: “Eerst zien en dan geloven en zijn het geen sprookjes?” Met de huidige arbeidsvoorwaarden is het volstrekt onmogelijk. Minder mensen hebben zin in de ouderenzorg te werken. Onderzoeken wijzen dit ook uit.

Voor mij in deze is steeds meer duidelijk: “Het roer moet echt om” en wel volgens o.a. de volgende uitgangspunten:
1. Minder bureaucratie
2. Betere arbeidsvoorwaarden op de werkvloer. De inkomens dienen met ca 25% opgewaardeerd te worden
3. Snijden in het management
4. Tegen gaan van de verkokering. Teveel geld wordt er uitgegeven aan allerlei platforms, toezichthouders die veelal overlappen. In deze de nodige fusies doorvoeren
5. Cliënt dient centraal te staan binnen de instelling en daarbij zal het cliëntenrecht verder ontwikkeld moeten worden. De onafhankelijkheid zal gegarandeerd moeten worden.
6. Indicaties moeten niet alleen getoetst worden op basis van medische gegevens, maar ook de wil van de burger zal een plaats moeten krijgen. Zo zou b.v. bij eenzaamheid de mogelijkheid moeten bestaan om een plaats te krijgen binnen een zorginstelling. Met het huidige beleid wordt het steeds moeilijker opgenomen te worden.
7. De veiligheid binnen instellingen zal gegarandeerd moeten worden, wat veelal niet het geval is. Daarbij mag je denken aan onvoldoende toezicht binnen de verpleeghuiszorg t.o.z. van dementerenden.
8. Bezuinigingen binnen de langdurige zorg zijn onaanvaardbaar. Investeringen is in deze het credo!

Het VVD orakel, Hans Wiegel, kwam met idee ziekenhuizen te doen sluiten.
Volgens hem kan het met minder met kwalitatief de zelfde zorg. Volgens mij moeten wij af van grootschaligheid, wat alleen maar narigheid heeft gebracht. Met o.a. een toename van patiënten als gevolg van de vergrijzing lijkt mij dit dan ook onzalig. Het zal o.a. toename van wachtlijsten tengevolge hebben. Dat de kosten in de gezondheidszorg omlaag moeten is duidelijk. Maar dan bestaan er andere mogelijkheden. Helaas wordt er weinig creatief gedacht in Denhaag.

De Volkspartij Nederland zal plannen gaan ontwikkelen, die zullen gaan leiden tot een betere zorg tegen lagere kosten en dan mag je denken aan:

· Preventie, zo zullen bevolkingsonderzoeken uitgebreid moeten worden.
· Voorlichting aangaande gezonde voeding op scholen plus roken rond school wordt verboden.
· Duidelijke samenwerking binnen de regulaire en alternatieve geneeskunde. Regulaire artsen moeten af van het idee, dat men alles kan oplossen.
· De macht van de farmacie zal doorbroken moeten worden, grotendeels zijn zij verantwoordelijk voor de stijgende kosten.

Al met al zal er het nodige moeten veranderen binnen de gezondheidszorg. Met het huidige beleid wat de laatste 30 jaar is gevoerd gaat onze gezondheidszorg naar de knoppen. Steun de partij voor echt een ander beleid. Nederland verdient beter!

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten