zaterdag 7 april 2012

Het volk zal de echte lobby moeten worden.


De soap in het Catshuis duurt maar voort. Toen men startte gaf men aan ongeveer drie weken nodig te hebben. Inmiddels zijn het er al bijna zes. Zonder dat wij weten welke kant het opgaat. Radio stilte is het credo! Binnen een volwassen democratie zou dit niet mogelijk moeten zijn. Helaas zijn oppositie en media niet in staat een vinger er achter te krijgen.
De media laat zich eenvoudig ringeloren door wel steeds aanwezig te zijn tijdens de wekelijkse perspresentatie, die je bijna kan afdoen: “Oh wat was deze week gezellig!”
Een zich zelf respecterende journalist zou deze lariekoek eenvoudig moeten boycotten. Laat onze minister president alleen daar voor het katheder staan. Ik denk dat de radio stilte dan snel voorbij is. Hij vraagt eenvoudig om een dergelijke actie.

Even leek het er op, dat wij meer zouden horen n.a.v. het stuk in de Volkskrant, waaruit bleek dat Wilders af zou willen van minister Gerd Leers. Maar helaas liep het met een sisser af. Wat de waarheid is, zullen wij wellicht nooit weten, of misschien over 50 jaar.
Ik zou de krant willen aanraden toch iets te vertellen, uit welke hoek het komt: “Politici of ambtenaren”.
Nu wordt de krant door Rutte als leugenaar afgeserveerd. Dit zou ik als Volkskrant nooit accepteren! Gelet de gehele sfeer die er hangt zou er best een grond van waarheid kunnen bestaan. De reactie van Wilders sprak boekdelen.
Binnen een open democratie zou een dergelijk situatie niet mogen bestaan. Voor mij zou de onderste steen boven moeten komen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er niet verder wordt gegraven. Hiermee wordt zowel de politiek qua geloofwaardigheid als wel de integreniteit van de journalistiek aangetast. En dit moeten wij niet onderschatten!

Al weken zit men te praten, opvallend is dat er geen specialisten bij zitten w.o. economen. Men lijkt meer te luisteren naar de lobby vanuit ontwikkelingssamenwerking of vanuit de farmaceutische industrie, die nogal een vinger in de pap hebben, als het gaat om de gezondheidszorg.
Voor Wil Nu is al dit praten verloren tijd en is iedere dag een dag te veel. Wil Nu kent de oplossingen vanuit de praktijk, daarbij zullen alle lobbyclubs aan de kant worden geschoven en zal het gezonde verstand van weer gaan prefereren.
D.m.v. echte democratie kunnen de problemen worden opgelost. Daarbij zal de overheid eerst haar eigen zaken op orde moeten brengen.
Een parlementaire enquête, waarbij onderzocht wordt, waar al het belastinggeld naar toe gaat, zal veel duidelijk maken. Onze adviseur Leo Verhoef zou in deze een belangrijke rol kunnen spelen: www.leoverhoef.nl De doorgeslagen decentralisatie is één van de boosdoeners in deze. Lagere overheden missen nu éénmaal de nodige know how. Dit is hun niet kwalijk te nemen, maar het is wel een gegeven. Het rijk houdt hier veel te weinig rekening mee. Men is al lang blij geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen op moeilijke beleidsterreinen. En schuift het liever af.
Wil Nu staat voor verandering, maar zal ook strijden om mislukt beleid waar nodig terug te draaien en dit in overleg met de bevolking. Immers voor Wil Nu is de bevolking de echte lobbyclub. Wij zullen ons in deze presenteren tijdens: “De Dag van de Vereniging” op 12 mei in Amsterdam.

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten