zaterdag 27 augustus 2011

Politici overzien veelal niet de consequenties van hun beslissingen.


Nu Prinsjesdag dichterbij komt en de nodige bezuinigingen duidelijk worden wil ik graag een aantal opmerkingen plaatsen, die duidelijk maken hoe naïef politici kunnen denken en economisch volledig de plank misslaan en daarmee ons land verder in het moeras laten zinken.
Een eenvoudige stelregel is, dat wanneer je meer geld uitgeeft als er binnenkomt, dat er problemen ontstaan. Dan is de meest makkelijke weg om minder geld uit te geven. Theoretisch klopt het, maar in de praktijk werkt het niet en zal het uiteindelijk negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Met een aantal voorbeelden wil ik dit onderbouwen zoals het huidige kabinet dit in haar beleid neerzet.
Men dacht slim te zijn door op Kunst en Cultuur te bezuinigen met ongeveer 200 miljoen euro door o.a. de BTW te verhogen op kaartjes. Inmiddels blijkt dat er daardoor minder mensen naar het theater zullen gaan en dit betekent lagere inkomsten. Wat negatief uitwerkt voor de schatkist. Er zal ook minder geconsumeerd worden tijdens het avondje uit.
Zo zullen uitgaan centra in de problemen komen volgens verwachting. Dus dit kost ook uiteindelijk geld. De vraag is dan ook gerechtigd of de 200 miljoen wel wordt gehaald.

Ook bezuinigingen op de kinderopvang kunnen averechts werken. Wanneer mensen minder gaan werken werkt dit negatief richting de schatkist.
Met de bezuinigingen op het bijzonder onderwijs zal er waarschijnlijk eenvoudig een verschuiving plaatsvinden. Kinderen zullen geholpen moeten worden en wanneer dit binnen het reguliere onderwijs dient te gebeuren, zal er daar geld bij moeten. Of de kwaliteit gaat eenvoudig achteruit. En dit zal waarschijnlijk de consequentie zijn.

Binnen de gezondheidszorg zal er ook gesneden worden zonder dat het echt goed is doordacht. Door de eerste lijn GGZ minder toegankelijk te maken zullen mensen zich minder snel daar melden met alle gevolgen vandien. Op termijn zal dat uiteindelijk meer gaan kosten.
De bezuiniging in de PGB is het meest domme wat men heeft kunnen voorstellen. Vele mantelzorgers die nu nog gebruik maken van een persoon gebonden budget zullen dit kwijt raken, de zorg zal dan worden overgenomen door professionals die geen binding hebben met de cliënt. Uiteindelijk zal het alleen maar duurder worden.

Bij de overheid moeten er de nodige arbeidsplaatsen verdwijnen, bepaalde taken dienen te worden afgestoten. Alleen wanneer arbeidsplaatsen vervallen kunnen mensen ook in de uitkering komen.
Structurele oplossingen worden er niet gevonden, teveel wordt er naar korte termijn oplossingen gezocht.
Naar resultaten kijken d.m.v. investeringen wordt veel te weinig gekeken, zo ook naar een goed financieel beleid.

Wanneer je bovenstaande voorbeelden overziet is het niet zo moeilijk voor andere oplossingen te kiezen.
Bij kunst en cultuur zou je het ook toegankelijker kunnen maken, door prijzen te laten dalen, daarmee zitten theaters bom vol en wordt er volop geconsumeerd. Dus de schatkist heeft daar ook voordeel aan.
Binnen het bijzonder onderwijs ga je niet kinderen naar het reguliere onderwijs jagen, waar de kinderen die daar thuis horen de dupe van worden. Nee, je gaat je afvragen waarom steeds meer kinderen gebruik maken van het bijzonder onderwijs. Dit komt o.a. door te weinig aandacht thuis tijdens de kleuter jaren, omdat ze veel in de crèche verbleven. Als dit hieruit voorkomt, dien je het beleid hier op af te stemmen. En niet te kiezen voor een goedkope bezuiniging.

Binnen de zorg valt er veel te winnen door te snijden in management lagen en de verkokering aan te pakken. Ook met een structurele aanpak van de bureaucratie valt veel resultaat te behalen. Maar met de huidige bezuinigingen zal de kwaliteit onder druk komen te staan. En dat dient voorkomen te worden.

Binnen de overheid zal duidelijk gesneden moeten worden in het raadplegen van externe bureaus. Je kunt het niet zo gek bedenken, of er wordt wel een bureau binnengehaald. Dan heb je het b.v. over reïntegratie, verkeer- en vervoer, gezondheid etc.
Vroeger deed de gemeente veel zaken zelf en nu besteedt men het uit. Het gebeurt regelmatig dat ambtenaren voor zich zelf beginnen en zich uitlenen aan hun oude werkgever.

Tenslotte zullen de cijfers meer transparant moeten worden getoond. Dan zal duidelijk worden, dat er veel niet klopt en dat gemeenten en provincies er een potje van maken.
Samengevat wordt er veel te veel op korte termijn gedacht en worden consequenties veelal niet overzien. De verregaande decentralisatie heeft het geheel zeker niet goed gedaan, daardoor heeft men het veel te complex gemaakt en is er geen sprake van éénduidig beleid en leven wij veelal in een land van Russisch roulette en dat zouden de politici zich zeker mogen aantrekken.

Arjan Gelder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten