zondag 14 augustus 2011

Rellen zoals in Engeland kunnen met het huidige beleid ook in ons land ontstaan!!


Het is goed om te analyseren of rellen zoals die de afgelopen week in Engeland hebben plaatsgevonden ook in ons land tot de mogelijkheden behoren en of ons politie- en justitie apparaat er op adequate wijze op in kan spelen.
Één enkel incident in Londen met een politie kogel veroorzaakte veel onrust en deed grootschalige rellen ontstaan. De vraag is dan gelijk of dit de oorzaak was.
Dan hoef je hier niet lang over na te denken en kom je snel tot de conclusie, dat dit de laatste druppel was. Anders zou alles niet zo door het gehele land zijn geëxplodeerd. Jongeren vonden dit een perfect alibi om de boel geheel te ontwrichten. Veel woede kwam er naar boven veelal van jongeren die kansarm zijn, maar ook velen die door ouders aan hun lot worden overgelaten. Anders valt het niet te rijmen, dat kinderen van 11 en 12 jaar ‘s-avonds met de rellen mee deden.
Een groot probleem vormde de moderne media zoals twitter, waarmee mensen snel en adequaat contact met elkaar kunnen leggen.
De politie was totaal verrast en kon in het begin amper reageren, tot woede van de bevolking. Maar toen de politie de eerste klappen te boven was, deed ze dat wat moet gebeuren: “Hard en adequaat ingrijpen”. Waarbij de Engelse premier leiderschap toonde, door gelijk de grenzen aan te geven en ook een onderzoek aan te kondigen, met de vraag hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Wanneer er een eerlijke uitkomst komt hoeft het antwoord niet echt verrassend te zijn: “Zich afzetten tegen de maatschappij die voor hen weinig goeds brengt met geen werk en andere sociale problemen. De vele bezuinigingen doen de maatschappij en deze jongeren geen goed.

Wanneer wij dit naar ons land vertalen hoeven wij ons geen illusie te maken, dat dit bij ons onmogelijk is.
De afgelopen jaren hebben wij dit kleinschalig meegemaakt. Denk aan Hoek van Holland en Culumborg. Wellicht is toen nog twitter niet zo gebruikt als wat nu in Engeland is voorgevallen. Twitter als medium ontwikkelt zich steeds meer met alle gevaren van dien. Toevallig is nu iemand in Rotterdam opgemerkt, die een twitter bericht rondstuurde met opruiende teksten. Dit is nu onderschept, maar je kunt onmogelijk als politie met de mankracht die beschikbaar is, alles in de gaten houden. En wanneer er echt wat gebeurt is de vraag, of onze politie voldoende is toegerust. Met grote rellen blijkt steeds weer dat maar een beperkt aantal mensen wordt opgepakt. Met de huidige capaciteit binnen justitie is het volstrekt onmogelijk, om zoals in Engeland 1500 mensen op te pakken en die allemaal snel te berechten. Bij de politie zijn b.v. slechts 55.000 mensen operationeel, waar dan ook alle taken mee moeten worden ingevuld.
Binnen onze maatschappij kan je er dan ook beter vanuit gaan: “Voorkomen is beter als genezen”. Alleen dan mag je gerust afvragen, of onze overheid hier met haar beleid rekening mee houdt en voorkomt wat er in Engeland is gebeurd. En dan mag ik gerust stellen:

“Nee”. Ons kabinet met al haar ingezette bezuinigingen zorgt voor een voedingsbodem, dat dit ook in ons land kan komen.
Wanneer je de teloorgang van ons onderwijs hierbij optelt, mag je best angstig zijn voor de toekomst. Ik vraag mij sterk af of er echt wordt nagedacht bij de aangekondigde bezuinigingen. Mijn stelregel is: “Zorg eerst dat de overheid haar zaakjes voor elkaar heeft en val pas daarna de burger hiermee lastig”.
Met de steeds verder doorgevoerde decentralisatie zal b.v. boekhoudfraude bij gemeenten en provincies steeds verder toenemen. Kijk maar eens op: www.leoverhoef.nl

Vaak vergeet men dat wanneer mensen minder te besteden hebben het consumptie gedrag ook nadelig beïnvloed wordt. Wat negatieve effecten teweeg brengt voor onze economie.
De door de overheid gepromote twee verdieners brengt ook risico’s met zich mee. Kinderen worden steeds vaker naar de crèche gebracht. Het gehele patroon is er op gebaseerd dat b.v. een woning bijna alleen gekocht kan worden bij twee verdieners. Zeker als je uitgaat van modale inkomens. Echter dit alles brengt risico’s met zich mee.

De overheid heeft niet ingespeeld op veranderde omstandigheden. Belangrijk is het bijbrengen van normen en waarden tijdens de opvoeding. Vroeger werd dit gedaan door de ouders plus waar het ook veel gebeurde was de kerk. Maar steeds minder mensen gaan naar de kerk.
Nu door de afbrokkelende verzuiling en de toename van twee verdieners zou het onderwijs hier op moeten inspelen. Wat echter niet gebeurt. Daar komt men niet verder als het bij brengen van kennis. Om onze jongeren normen en waarden bij te brengen zou karakter onderwijs een onderdeel moeten worden van het onderwijs. Kinderen moeten worden opgevoed als evenwichtige individuen.
Alles overziend mag je gerust stellen dat binnen onze maatschappij een voeding bodem is aan het ontstaan voor rellen zoals in Engeland. De vraag is of wij in staat zijn deze te beheersen zoals daar is geschied. Ik heb mijn twijfels. Voor mij moet het roer echt om voor het te laat is!

Arjan Gelder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten